Locatieschade: Rekwisiet of niet?

In sommige gevallen wordt er een hele set gebouwd maar in de meeste gevallen wordt er gewoon gebruik gemaakt van een bestaande omgeving. In die gevallen kan het soms onduidelijk zijn wat er wel of niet als rekwisiet wordt aangemerkt en onder de verzekering van de rekwisieten, sets en garderobe (RSG) kan worden geclaimd.

Wat zijn rekwisieten, sets en garderobe?

In de voorwaarden wordt gesproken van roerende zaken (rekwisieten) en onroerende zaken (sets) die benodigd zijn of gebruikt (gaan) worden in of als decor voor een productie. Garderobe is: kleding, kostuums, schoeisel, hoofddeksels, pruiken en haarstukken, sieraden, make-up, grime etc. die eveneens gebruikt (gaan) worden in of als decor.

Maar wat is dan decor?

Decor is de gebouwde of bestaande omgeving die al dan niet door inrichting en aankleding gebruikt wordt voor de realisatie van een productie.

Conclusie:

Als het in beeld komt is het decor en als het niet in beeld komt niet. Je moet het als het ware ergens anders (in een betonnen bak) kunnen nabouwen om hetzelfde plaatje te krijgen.

  • Film je een werkplek op een kantoor dan is het kopieerapparaat dat niet in beeld komt geen rekwisiet. De computer en het bureau waar de acteur aan werkt wel.
  • Leg je vloerbedekking over een bestaande parketvloer dan is de parketvloer geen set (je hoeft de parketvloer immers niet elders te leggen om daar je benodigde vloer op te leggen).
  • Beschadigde deur of vensters, zolang zij in beeld komen is dat verzekerd. Als dat wordt gebruikt om een stuk duct tape op te plakken niet.

Hoe is dit dan verzekerd als het geen rekwisiet is?

Die schades kunnen veelal worden geclaimd op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering met een zgn. opzichtdekking. Maar eerst moet gekeken worden wie er aansprakelijk is (en dus welke verzekering moet worden aangesproken). Naast de wettelijke aansprakelijkheid is er nl. ook de contractuele aansprakelijkheid. En soms is iemand gevoelsmatig wel verantwoordelijk voor een schade maar niet aansprakelijk. Is iemand niet aansprakelijk dan is diegene ook niet verplicht de schade te vergoeden en is er dus ook geen taak weggelegd voor de aansprakelijkheidsverzekering. Een rekwisietenverzekering voorkomt deze vervelende discussies omdat er niet gekeken wordt wie er aansprakelijk is.

Wat vergoedt de verzekeraar?

De reparatiekosten. Is reparatie niet mogelijk dan wordt afhankelijk van de ouderdom de nieuwwaarde of vervangingswaarde vergoed. Ben je niet de eigenaar vraag dan vooraf welke waarde je moet verzekeren. Afspraken tussen producent en locatiehouder spelen geen rol tenzij vooraf afgesproken met de verzekeraar. Het is ook verstandig om van te voren foto’s te maken van bestaande schade en deze ook even naar de eigenaar te sturen. Zo voorkom je dat iemand schade claimt die je niet veroorzaakt hebt.

Productieverzekering of rekwisietenverzekering (equipmentverzekering)?

Veelal is het voordeliger om een aparte rekwisietenverzekering af te sluiten. De dekking is vaak ook iets uitgebreider en je hebt geen problemen met een no-claim onder de productieverzekering. Maar omdat de minimumpremie voor een rekwisietenverzekering hoger kan zijn dan een tijdelijke dekking op een productieverzekering kan dat ook een prima oplossing zijn.